top of page
Cover Image, ההוא שם בחוץ

Out There

Un diari de viatge per fer front a l’estrès posttraumatic

Un llibre d’Omri Ginzburg

Actualitzarem aviat

 Properament la versió en català 

El llibre es va publicar en hebreu el desembre de 2021 i va suposar la revelació d’un discurs públic sobre l’estrès posttraumàtic militar.

Es van escriure moltes ressenyes literàries sobre el llibre i després de la seva publicació, el diari més llegit d’Israel (Yediot Aharonot) li va dedicar 4 pàgines. En llegir les respostes dels lectors israelians, l'autor es va adonar que el preu tan alt que es paga per anar a la guerra hauria de ser un tema tractat a tot el món.

 

Aviat es donaran a conèixer més detalls sobre la versió en català.

llibre l'estres posttraumatic

El libre

 Out There 

Quan va acabar la guerra del Líban de 2006 i l'últim tanc del batalló d'Omri Ginzburg va creuar la tanca per tornar al a territori israelià, va sentir l'immens alleujament de sortir d'allà  sencer.

Aleshores, encara no sabia que una altra guerra estava a punt de començar: la guerra contra l’estrès posttraumàtic. Els dies de batalla van deixar a Omri records difícils que va decidir reprimir utilitzant tot tipus d'excuses creatives. No obstant això, l’estrès posttraumàtic no va desaparèixer i tot va anar a pitjor. I l’Omri va continuar amagant-ho tot per vergonya.

Out there és un llibre que tracta la imatge de l'home heroic israelià que s’enfronta a la realitat quotidiana d'un soldat de combat que torna del camp de batalla amb una lesió mental que oculta als qui l'envolten, i sobretot a ell mateix. Out there no tracta de les experiències de la guerra, sinó de la lluita que comença un cop la guerra ha acabat.

El llibre està escrit com un diari de viatge que segueix la vida de l'autor durant la dècada posterior a la guerra: nits de malsons, sessions psicològiques que permeten despertar un conflicte inconscient i la relació amb un pare heroic que va lluitar en la guerra per la supervivència de l'Estat d'Israel, i que sempre va patir una por constant davant la possibilitat que una nova Guerra esclatés qualsevol dia.

un soldat israeli

El viatge mental descrit al llibre va acompanyat d'un viatge físic que té lloc en una vella camioneta que l'Omri va restaurar. El viatge físic va des de la frontera entre Israel i el Líban, al nord d'Israel, i fins al golf d'Eilat, a la frontera sud d'Israel. Durant el viatge físic i mental, l'autor s'enfronta a una dificultat inexplicable i a l'evitació total de llegir els quaderns que va escriure immediatament després d'acabar la guerra: un detallat diari de batalla que no es va atrevir a llegir durant més d'una dècada.

Gràcies per escriure un llibre tan aclaridor que ajuda a entendre coses fins i tot per algú que fa 40 anys que tracta a pacients amb estrès posttraumàtic. 

Yair A.

La seva manera d'escriure és especial. Combina la innocència i la sinceritat amb moments de ràbia deliciosament pacífica.

Avigail P.

Aquest llibre és una obra d'art de lectura obligatòria per qualsevol persona que visqui a Israel o arreu del món.

Elad D.

L'autor

 Omri Ginzburg 

Va néixer el 1984 i es va criar a Kfar Saba a l'ombra de les lesions que el seu pare i el seu oncle van patir a la guerra del Yom Kippur (1973). Als 18 anys, es va allistar al servei obligatori de la Força de Defensa d'Israel. Més tard, va fer un curs d'oficial i va completar el servei 4 anys després. Va ser incapaç de pronunciar les paraules d’estrès posttraumàtic durant molts anys de repressió i intents fallits d'escapar de la nova realitat. Fins i tot quan va ser diagnosticat oficialment amb el trastorn, no es va atrevir a compartir-ho amb ningú.

  • Facebook
  • Instagram
autor israeli

L'any 2017, l’Omri va marxar d'Israel i es va traslladar a Barcelona amb l'esperança que la distància facilités l'enfrontament amb el trauma. En arribar a Barcelona, va començar a escriure el llibre sense saber per què ni per a qui l’escrivia. El procés d’escriptura va durar quatre anys i per a ell va constituir una excavació obsessiva en les ferides i els records per intentar trobar una resposta. Només quan va llegir la història sencera va poder entendre, per primera vegada a la vida, el motiu del turmentat viatge que estava travessant. L'autor també es va adonar que era hora de deixar d'amagar-se.

Subscribe
bottom of page